AZ ALMAPEKTIN ÉS AZ EMÉSZTÉS

Apektin a gyümölcsök egyik értékes, sejtfalban található, szénhidrátokkal rokonvegyülete (poliszacharid). A pektin váza alfa -(1- 4) kapcsolt D - galakturonsavból áll, amelyet néhány helyen L - ramnóz helyettesít. A galakturonsav alapanyagként sokoldalúan felhasználható alkotóelem a vegyiparban és az élelmiszeriparban is.

Az almapektin és az emésztés

Többféle növény sejtfalában is megtalálható, jelentős szerepük a növényi szövetek szilárdságában van. A közönséges pektin gyártás alapanyagai közé főként a citrusfélék és az alma sorolható. Az almapektin elsősorban az emésztést képes befolyásolni , továbbá számos gyógykészítményben is felhasználják, elsősorban hasmenés elleni termékekben.  Már korábban is beszéltünk arról, hogy a pektin vegyület a legnagyobb mennyiségben az almában található meg. Most megismerhetjük azt is, hogy milyen egészségügyi hatással van a szervezetre az almában található pektin.

Almapektin és a rák

Kutatások támasztják alá, hogy az almapektin fogyasztása csökkenti a bélrák kialakulásának kockázatát.

Dr. Dieter Schrenk vezetésével egy német kutatócsoport megállapította, hogy az alma pektinje jótékony hatással van a butirát nevű vegyület megemelkedésére. A butirát egy olyan anyagcsere termék, amelynek fontos feladata a bélnyálkahártya egészségének megőrzése. Kutatásokkal kimutatták, hogy az alma a természetes rostok és a polifenolok fő forrása a táplálkozásban. A polifenolok és a ballasztanyagok felelősek a bélsejtekben a méregtelenítő enzimek nagyobb mennyiségben való termelődéséért. Ezeknek a méregtelenítő anyagoknak köszönhető, hogy a rákot okozó anyagok ártalmatlanná válnak. Így jutottak arra a következtetésre, hogy a pektinben gazdag alma rákmegelőző hatást fejt ki a vastagbélben.

Az almapektin a bélrák kialakulási kockázatának csökkentése mellett, képes a beleket hatékonyan tisztítani, amellyel támogatja a bélflóra egyensúlyának fennmaradását. Az almapektint a vérnyomás szabályzására is használhatjuk. Hozzájárul a vércukorszint csökkentéséhez és a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához.

A pektin rost tartalma

Az egészséges élethez, de legfőképpen az egészséges emésztési folyamatokhoz elengedhetetlenek a rostok. A megfelelő rostbevitel nélkülözhetetlen az emésztés megfelelő működéséhez. Mik is azok a rost anyagok? Az élelmi rostok a táplálékban megtalálható emészthetetlen és összetett szénhidrátok. A rostok két csoportra bonthatjuk, hiszen vannak a vízben oldható és a vízben nem oldható rostanyagok. A pektin pedig a vízben oldható rostok közé sorolható anyag, amely táplálékul szolgál a vastagbélben található jótékony baktériumok számára is.

Pektin Special!

Naturmind Pektin 80g

Naturmind Pektin 80g

Kocsonyásító tulajdonságának köszönhetően gyümölcszselék, dzsemek, lekvárok elkészítéséhez is alkalmazzák.

Ár: 2090 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!